Internationalisering

De wereld verandert snel en de internationalisering neemt in rap tempo toe. Steeds vaker is wat in je eigen stad, dorp of land gebeurt niet te begrijpen zonder kennis van de wereld. Daarom is het belangrijk om leerlingen hiervoor klaar te stomen.

Het belang van internationalisering in het onderwijs

Steeds vaker begeven we ons in sociale omgevingen waarbij we in aanraking komen met andere talen, achtergronden en verwachtingen. Van leerlingen nu en in de toekomst wordt dan ook verwacht dat zij internationaal competent zijn – en dat gaat verder dan informatie juist kunnen interpreteren en je gewenst gedragen in verschillende sociale situaties, zowel in binnen- als buitenland. Internationaal competent zijn betekent effectief kunnen functioneren in de hedendaagse maatschappij en later meer kans hebben op de internationale arbeidsmarkt. Daarom zullen scholen moeten investeren in internationalisering.

Internationalisering stimuleren

Dat internationalisering een vanzelfsprekend onderdeel moet zijn van het lesaanbod, is volgens de onderwijsraad een beklonken zaak. Om internationalisering te stimuleren kan een school bijvoorbeeld Engelse, Franse of Duitse taallessen geven. Ook via een uitwisseling of een online samenwerkingsprogramma kunnen leerlingen internationale ervaringen opdoen. Goed nieuws: jij en je school hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Global-Education biedt uiteenlopende mogelijkheden aan op het gebied van internationalisering!

Hoe ga je als leerkracht om met internationalisering?

Het geven van vreemde taallessen of het organiseren van een uitwisselingsproject zijn serieuze internationaliseringsstappen. Wanneer je als leerkracht zelf aan de slag wil met internationalisering, hoef je het niet meteen zo rigoureus aan te pakken. Het doel is vooral om enthousiasme voor internationalisering binnen je school aan te wakkeren. Een simpel project van één lesuur of dagdeel waarin je contact maakt met leerlingen van verschillende achtergronden of met een buitenlandse partnerschool is bijvoorbeeld al een mooie internationaliseringsstap. 


Meer informatie? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Contact - Global Education 

Keurmerken

British Council
Keurmerk Touringcar
Travel Association

Partners

We support Justdiggit
Move
Alle rechten voorbehouden ©Global Education
KVK nummer: 81850050